Určitě se rádi dovíte, že Istanbul bojuje s infekcemi pomocí mobilní aplikace

Scroluj dolů

Istanbul bojuje s infekcemi přenášenými komáry pomocí mobilní aplikace

V Istanbulu se rozhodli bojovat s nebezpečnými infekcemi přenášenými komáry pomocí chytré aplikace, která monitoruje jejich výskyt po městě.

Istanbul bojuje s infekcemi přenášenými komáry pomocí mobilní aplikace



S pozorností celého světa upřenou na nákazu pandemie koronaviru je jednoduché zapomenout, že je mnoho dalších onemocnění, které ohrožují životy lidí po celém světě. Istanbul je jedním z měst, které jsou komáry přenášejícími infekce, nejvíce zasaženy a proto se jeden z městských orgánů rozhodl to řešit pomocí technologií.

Městský úřad v Istanbulu si nechal vyvinout aplikaci pro chytré telefony, která dokáže identifikovat různé druhy komárů ve městě a vytvářet aktuální mapu jejich výskytu. Shromážděné informace umožní úředníkům rychle uskutečňovat opatření pro zamezení nebo alespoň zpomalení jejich šíření. Překážkou ale je, že ne všichni rezidenti Istanbulu mají chytrý telefon s dostatečným rozlišením fotoaparátu, aby byl schopen zachytit malého komára, zejména ve zhoršených světelných podmínkách. Na druhou stranu, i méně kvalitní obrázky dokážou pomoci mapovat přítomnost komárů jako takových, což také přispívá ke zmírnění šíření infekce.

"V Istanbulu je asi 190 000 míst výskytu komárů a 80% z nich by neexistovalo, kdyby jim k tomu lidé nevytvářeli ideální podmínky."
Önder Yüksel Eryiğit, úředník z městského úřadu v Istanbulu

Vědci již varovali, že komáři infikovaní Zika a Západonilským virem si už z Istanbulu mohou dělat nový domov. Aby zabránili smrtícím následkům, musí jednat rychle a vyhnout se ztrátě kontroly. Proti ani jednomu z těchto virů neexistuje očkování.

Tato aplikace rozhodně není na středním východě první, která se podílí na řešení zdravotních rizik, a s jistotou můžeme říci, že nebude poslední. Například v počátečních stádiích epidemie koronaviru skupina šestnácti nadšenců z Turecka, vyvinula aplikaci sledující kontakty a okamžitě varující uživatele, kteří byli v kontaktu s nakaženou osobou.

Zpět na blog
Zpět na blog
November 26, 2022
Loading