Jistě rádi odhalíte, že Starbucks se chystá skoncovat s jednorázovými kelímky

Scroluj dolů

Starbucks se chystá skoncovat s jednorázovými kelímky. Testuje nové, které se vracejí přímo na pobočce nebo z domu

starbucks-borrow-a-cup-seattle-reusable-1

Nový znovupoužitelný kelímek Starbucks nahradí až třicet jednorázových

Kelímek dnes není jen kelímek. Malé nádoby, ze kterých pijeme, se v době rostoucího důrazu na ekologii v očích lidí staly komplexními produkty. Důležité už není jen to, jak vypadají nebo jak se drží, ale jak a z čeho se vyrábí, jestli jsou recyklovatelné, jestli jdou znovu použít nebo jestli se v přírodě samy rozloží. Nejnovějším a zajímavým produktem prodejce kávy Starbucks je proto kelímek. Jde ho vrátit a možná zcela nahradí ty jednorázové.

V rámci pilotního testování si ho při objednávání kávy mohou vybrat zákazníci některých provozoven společnosti v americkém Seattlu. Na první pohled nevypadá jako vůbec nic nového, prostě větší plastový kelímek, skoro stejný jako ty, které Starbucks prodává už dlouhá léta. Je ale pevnější a navržený tak, aby ho šlo použít mnohokrát. Podle informací firmy má být schopný nahradit až třicet jednorázových kelímků.

To pro Starbucks pořád není nic moc nového. Znovupoužitelné kelímky mají v nabídce už déle a jde je koupit i v Česku, navíc jsou v prodejně ochotní kávu nalít do vlastních donesených šálků nebo snad kamkoliv jinam. Největší novinkou je ale zavedení infrastruktury, která řeší, co se s nepotřebným kelímkem děje po tom, co ho zákazník nepotřebuje.

starbucks-borrow-a-cup-seattle-reusable-2

Ve Starbucks se kelímky vrací ve speciálním stánku

Při objednání kávy do nového znovupoužitelného kelímku se zaplatí malá záloha – v Seattlu je to dolar. Všechny prodejny Starbucks, prozatím v jednom městě, pak mají zvláštní stánek, kde jde kelímek oskenovat a vhodit do sběrného koše. Za odměnu dostaneme zpátky zálohu a bonusové body do věrnostního účtu. Stejně jako u klasických skleněných lahví nebo v některých zemí také u PET lahví tak máme motivaci kelímek prostě nevyhodit, ale zajistit jeho opětovné použití.

Sběrné stánky má ve zkušebním programu na starosti startup Go Box, který kelímky každý den vyzvedne, umyje, vydezinfikuje a do 48 hodin zase vrátí do oběhu. Pokud si někdo kelímek vezme domů, ale pořád by ho rád vrátil, může využít služeb firmy Ridwell, jež se zaměřuje obecně na sběr těžko recyklovatelných věcí a prodlužování jejich užitného života. Ta pro takové materiály provozuje speciální sběrné boxy a se Starbucks navázala v rámci programu znovupoužívání kelímků přímou spolupráci.

Největší prodejce kávy na světě se tak snaží přijít s novými způsoby, jak snižovat objem odpadu, který jeho činností vzniká, přičemž nejefektivnější by mohla být právě kombinace několika možností. I ti nejsvědomitější zákazníci si někdy svůj vlastní kelímek či termosku jednoduše zapomenou vzít s sebou a najednou je potřeba buď koupit nový, nebo použít jednorázový. Tento problém nyní alespoň v části Seattlu neexistuje.

Starbucks navíc po dobu trvání pandemie přestal akceptovat vlastní termosky zákazníků, aby se minimalizovalo nebezpečí přenosu koronaviru. Část Seattlu je tak nyní jediným místem ve Spojených státech, kde se lze jednorázovým, těžko recyklovatelným kelímkům vyhnout. Testování nových, znovupoužitelných kelímků zde začalo koncem března a má trvat do konce května. Co bude pak, zatím pochopitelně není jasné, podobný program se ale do budoucna jeví jako celkem nevyhnutelný.

starbucks-borrow-a-cup-seattle-reusable-ridwell

Díky firmě Ridwell mohou lidé kelímky vracet stejně, jako by je hodili doma do koše

Jak poznamenává magazín Fast Company, například v Jižní Koreji loni vznikl zákon, který fastfoodům a kavárnám přikazuje za jednorázové kelímky účtovat zákazníkům přirážku. Všechny místní pobočky Starbucks proto mají letos v létě začít přecházet na vratné znovupoužitelné kelímky a do roku 2025 ty jednorázové zcela vyřadit z nabídky. O legislativě, jež by jednorázové výrobky bez možnosti kompostování či recyklace zakázala, se diskutuje také v USA.

„Rozhodnutí Starbucks skoncovat se svou závislostí na odpadových materiálech a zavést program pro opětovné používání v Jižní Koreji představuje takový přístup, na jaký jsme dlouho čekali,“ říká John Hocevar z amerického Greenpeace. Dodává přitom, že je potřeba ho co nejrychleji rozšířit do celého světa, protože na strategie opatrného a sáhodlouhého zavádění ekologičtějších řešení už dnes nezbývá čas.

starbucks-nextgen-cup

Jeden z prototypů nového ekologického kelímku od Starbucks

Jak uvádí organizace Clean Water Action, Starbucks ročně vyprodukuje asi čtyři miliardy svých ikonických jednorázových kelímků z papíru. Nejen, že na to padne kolem 1,6 milionu stromů, ale kelímky jsou uvnitř potažené plastem pro větší odolnost a je tak poměrně náročné je recyklovat. Firma proto loni začala testovat papírové kelímky bez plastu.

Obecně Starbucks patří mezi firmy s lepší ekologickou reputací, než má mnoho jiných, jako například Coca-Cola, která se už potřetí v řadě stala nejhorším plastovým znečišťovatelem na světě. Největší globální prodejce kávy se na žebříčku ani neumístil, to ale samozřejmě neznamená, že výrazné posilování ekologických iniciativ u něj není potřeba. Společnost před rokem oznámila, že do konce této dekády chce o polovinu snížit svou produkci nového odpadu a emise skleníkových plynů.

Zpět na blog
Zpět na blog
September 14, 2022
Loading